Επιλέξτε τη χώρα ή την περιοχή σας.

Σπίτι
Νέα
Η αποστολή Clearspace-1 για νύχι στα διαστημικά συντρίμμια

Η αποστολή Clearspace-1 για νύχι στα διαστημικά συντρίμμια

2020-11-18

Clearspace-1 mission to claw at space debris

Σχεδιασμένο για το 2025, ο δορυφόρος Clearspace-1 θα χρησιμοποιήσει μια κίνηση πένσα για να συλλέξει το στοχευμένο αντικείμενο του, προτού του δώσει μια ελεγχόμενη επανένταξη στην ατμόσφαιρα της Γης. Και η Elecnor DEIMOS θα σχεδιάσει το σύστημα ελέγχου στάσης και τροχιάς (AOCS). Αυτό θα προσανατολίσει και θα τοποθετήσει τον δορυφόρο για να βοηθήσει να αρπάξει τα σκουπίδια του διαστήματος, χρησιμοποιώντας γεννήτριες ισχύος, προωθητές και κεραίες.

«Το Clearspace-1 είναι η επιβεβαίωση του ρόλου μας ως βασικού παρόχου συστημάτων καθοδήγησης, πλοήγησης και ελέγχου στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ismael López, Διευθύνων Σύμβουλος του Elecnor DEIMOS Group.

«Πρόκειται για μια πολύ καινοτόμο αποστολή και είμαστε ενθουσιασμένοι που η τεχνογνωσία και η ικανότητα των εταιρειών μας ανταποκρίνονται στις απαιτούμενες τεχνολογικές προκλήσεις».

Μετά την έγκριση της έννοιας της αποστολής Clearspace από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος πριν από ένα χρόνο, η ClearSpace - μια ελβετική νεοσύστατη εταιρεία με εμπειρία στη ρομποτική - άρχισε να συντονίζει την αποστολή. Συγκέντρωσε μια κοινοπραξία εμπειρογνωμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της Elecnor DEIMOS στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνει τον Οργανισμό Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το σύστημα στάσης και ελέγχου της Elecnor DEIMOS UK θα ενσωματωθεί στο συνολικό δορυφορικό «αυτόματο πιλότο». Το σύστημα καθοδήγησης, πλοήγησης και ελέγχου αναπτύσσεται από την Elecnor DEIMOS στην Πορτογαλία, μαζί με άλλες γερμανικές και πορτογαλικές οντότητες. Αυτή η κοινοπραξία θα πραγματοποιήσει επίσης δοκιμές για την υποστήριξη του ClearSpace στη συναρμολόγηση, τον έλεγχο και τη λειτουργία της αποστολής.


"Για δεκατέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια - μεταξύ της Μεγάλης Έκρηξης και του φθινοπώρου του 1957 - ο χώρος ήταν παρθένος", δήλωσε ο Δρ Graham Turnock, Διευθύνων Σύμβουλος της Υπηρεσίας Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά από αυτό το φθινόπωρο έχουμε τοποθετήσει σχεδόν 10.000 δορυφόρους στον ουρανό, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι πλέον σε λειτουργία ή καταστραφεί.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα οδηγήσει τον δρόμο στην παρακολούθηση και την αφαίρεση αυτών των επικίνδυνων συντριμμιών και χαίρομαι που η τεχνολογία που υποστηρίζει αυτήν την πρωτοποριακή φιλοδοξία πρόκειται να γίνει στη Βρετανία. Το 2018, 300 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, ένας Βρετανός δορυφόρος - που διευθύνεται από το removeDEBRIS - ανέπτυξε με επιτυχία ένα δίχτυ σε τροχιά για να δείξει πώς να συλλάβει διαστημικά συντρίμμια. Η επίδειξη, χρησιμοποιώντας ένα μικρό αντικείμενο που έστειλε ο δορυφόρος, αποτελούσε μέρος μιας αποστολής για τη δοκιμή τεχνικών για την εκκαθάριση των διαστημικών σκουπιδιών. "

Δείτε τα σκουπίδια δορυφορικών διχτυών RemoveDEBRIS του Surrey Space Center

Ο δορυφόρος RemoveDEBRIS ήταν η δημιουργία μιας κοινοπραξίας διαστημικών εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων με επικεφαλής το Διαστημικό Κέντρο Surrey στο Πανεπιστήμιο του Surrey.

Στόχος Clearspace-1

Τι είναι το αντικείμενο-στόχος; Η αποστολή Clearspace-1 στοχεύει στην αφαίρεση από το τροχιά του άνω τμήματος VESPA (παρακολούθηση: www.n2yo.com/satellite/?s=39162) που ξεκίνησε τον Μάιο του 2013 με την πτήση VEGA VV02, που μεταφέρει τον δορυφόρο Proba V.

Το άνω τμήμα VESPA και η «Μικρή Δορυφορική Δομή Διεπαφής» που έφερε το Proba V παρέμειναν συνδεδεμένοι μετά τον διαχωρισμό της Proba, αναφέρει ο Elecnor DEIMOS.

Διαστημικά συντρίμμια

Μόλις πρόσφατα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος τόνισε το αυξανόμενο πρόβλημα των διαστημικών συντριμμάτων. Συγκεκριμένα, ότι ο αριθμός των δορυφόρων σε τροχιά θα αυξηθεί σημαντικά με την εκτόξευση «μεγάλων αστερισμών» για δορυφορικές ευρυζωνικές συνδέσεις.

Δεδομένου ότι αυτοί οι αστερισμοί μπορούν να περιλαμβάνουν χιλιάδες δορυφόρους, αυξάνεται ο κίνδυνος συγκρούσεων και, συνεπώς, αυξάνεται το μεγαλύτερο μέρος του χώρου.

"Μόνο μια σύγκρουση ή έκρηξη στο διάστημα δημιουργεί χιλιάδες μικρά, γρήγορα κινούμενα μικρά θραύσματα συντριμμάτων ικανά να καταστρέψουν ή να καταστρέψουν έναν λειτουργικό δορυφόρο", δήλωσε ο ESA. «Για παράδειγμα, το 2007, η σκόπιμη καταστροφή του δορυφόρου FengYun-1C διπλασίασε την ποσότητα των συντριμμιών σε υψόμετρο περίπου 800 km, οδηγώντας σε αύξηση 30% του συνολικού πληθυσμού των συντριμμιών εκείνη την εποχή.

Χρηματοδότηση UKSA

Νωρίτερα το φθινόπωρο, η Υπηρεσία Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε κονδύλια για έργα αντιμετώπισης διαστημικών συντριμμιών. Επτά εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβαν μερίδιο χρηματοδότησης ύψους 1 εκατομμυρίου £ για να βοηθήσουν στον εντοπισμό συντριμμιών στο διάστημα.

Ο οργανισμός εκτιμά ότι επί του παρόντος υπάρχουν 160 εκατομμύρια αντικείμενα σε τροχιά - κυρίως συντρίμμια - που θα μπορούσαν να συγκρούονται με δορυφόρους που παρέχουν υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Τα επτά έργα θα αναπτύξουν τεχνολογία αισθητήρων - ή τεχνητή νοημοσύνη - για την παρακολούθηση επικίνδυνων διαστημικών συντριμμάτων. Είναι: Lumi Space, Deimos, Lift Me Off, D-Orbit, Fujitsu, NORSS και Andor.

Image: ClearSpace - Η αποστολή ClearSpace-1

Δείτε επίσης: Το Astroscale αυξάνει τη χρηματοδότηση 191 εκατομμυρίων δολαρίων για την αφαίρεση υπολειμμάτων χώρου

Καυτές πληροφορίες

Διακόπτης 2: 1 MIPI για 2x δεδομένα + 1x ρολόι D-PHY ή 2x C-PHY
Ονομάζεται PI3WVR628, είναι ένας εξαναλικός μονοπολικός δι...
Η διαστημική διοίκηση RAF θα δημιουργηθεί, ξεκινώντας στη Σκωτία
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δαπάνη των 24,1 δισ. Λιρών, ...
HV DC από ξηρά, αέρα και θάλασσα
Τα τροφοδοτικά υψηλής τάσης 3kW (HV) DC προσφέρουν είσοδο 90...
Η AAC Clyde Space UK υπογράφει συμφωνία για 10 δορυφόρους xSPANCION χτισμένους στη Γλασκώβη
Οι μικροί δορυφόροι θα κατασκευαστούν ως μέρος ενός νέ...
Κατασκευασμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο: βύσμα βήματος 60Α 8,5 mm
Αυτό σημαίνει ότι εφαρμογές όπως η φόρτιση της μπαταρί...