Ονομάζεται Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey, ή Ariel.
Μετά από κρατική χρηματοδότηση, ερευνητικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου - συμπεριλαμβανομένου του UCL, του Συμβουλίου Επιστημών και Τεχνολογικών Εγκαταστάσεων (STFC) RAL Space, Technology Department και UK Astronomy Technology Center, Cardiff University και University of Oxford - θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην αποστολή.
Ο στόχος του Ariel είναι να κατανοήσει τους δεσμούς μεταξύ της χημείας ενός πλανήτη και του περιβάλλοντός του, χαρτογραφώντας 1.000 γνωστούς πλανήτες έξω από το δικό μας Ηλιακό Σύστημα. Ο Οργανισμός Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (UKSA) αναμένει ότι αυτό θα παρέχει στους επιστήμονες μια σαφέστερη εικόνα για το τι κατασκευάζονται οι εξωπλανήτες, πώς σχηματίστηκαν και πώς θα εξελιχθούν.
Για παράδειγμα, ο Ariel θα μπορούσε να ανιχνεύσει σημάδια γνωστών συστατικών στην ατμόσφαιρα των πλανητών, όπως υδρατμούς, διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο. Θα ανιχνεύσει επίσης μεταλλικές ενώσεις για την αποκρυπτογράφηση του συνολικού χημικού περιβάλλοντος του απομακρυσμένου ηλιακού συστήματος.
Για έναν επιλεγμένο αριθμό πλανητών, λέει η UKSA, ο Ariel θα πραγματοποιήσει επίσης μια βαθιά έρευνα για τα συστήματα cloud τους και θα μελετήσει εποχιακές και καθημερινές ατμοσφαιρικές παραλλαγές.
«Είμαστε η πρώτη γενιά ικανή να μελετά πλανήτες γύρω από άλλα αστέρια», δήλωσε η καθηγητής Giovanna Tinetti, κύριος ερευνητής του Ariel από το University College London. «Ο Ariel θα αδράξει αυτή τη μοναδική ευκαιρία και θα αποκαλύψει τη φύση και την ιστορία εκατοντάδων διαφορετικών κόσμων στον γαλαξία μας. Μπορούμε τώρα να ξεκινήσουμε το επόμενο στάδιο της δουλειάς μας για να κάνουμε αυτήν την αποστολή πραγματικότητα. "
Μόλις βρεθεί σε τροχιά, ο Ariel θα κοινοποιήσει τα δεδομένα του στο ευρύ κοινό.
Η παραπάνω εικόνα είναι ένα παράδειγμα φάσματος που θα μπορούσε να μετρήσει ο Ariel από το φως που διέρχεται από την ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη.
Η Ariel έχει υποβληθεί σε διαδικασία αναθεώρησης καθ 'όλη τη διάρκεια του 2020 και τώρα πρόκειται να ξεκινήσει το 2029.
«Χάρη στη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, αυτή η φιλόδοξη αποστολή υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου θα σηματοδοτήσει την πρώτη μεγάλη κλίμακα μελέτη πλανητών έξω από το Ηλιακό Σύστημα και θα δώσει τη δυνατότητα στους κορυφαίους επιστήμονες του διαστήματος να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τον σχηματισμό και την εξέλιξή τους», δήλωσε η υπουργός Επιστημών Amanda Solloway
«Είναι μια απόδειξη για το εξαιρετικό έργο της διαστημικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου, των απίστευτων επιστημόνων και ερευνητών μας με επικεφαλής το University College London και το RAL Space και τους διεθνείς συνεργάτες μας ότι αυτή η αποστολή« ξεκινά » Ανυπομονώ να παρακολουθήσω την πρόοδο προς την κυκλοφορία το 2029. "
Περίπου 4.374 κόσμο έχουν επιβεβαιωθεί σε 3.234 συστήματα από τις πρώτες ανακαλύψεις του εξωπλανήτη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, λέει η UKSA.
Εικόνες: ESA / STFC RAL Space / UCL / UK Space Agency / ATG Medialab